Déli Song-dinasztia

Innen: ELTE Kínai Enciklopédia
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Déli Song-dinasztia (1127-1279) a Song-dinasztia uralkodásának második szakasza volt. Nevét onnan kapta, hogy az Északi Song-dinasztiához képest délre szorult vissza, s fővárosa, Lin'an is délebbre volt, mint Kaifeng, a korábbi főváros.

A Déli Song-dinasztia kezdete előtt a Song-ház Kína legnagyobb részét uralta, leszámítva az északkeleti kitaj Liao-dinasztia, illetve az északnyugati tangut Xixia-dinasztia területét. 1115-ben a Liao Birodalomtól északra a dzsürcsi nép megalapította a Jin államot, amely rátámadt a kitajokra. A Song Birodalom szövetséget kötött a dzsürcsikkel a kitajok ellen, ám míg a dzsürcsik szétverték a kitajok csapatait, a kínaiak sikertelenek voltak velük szemben.1122-1225 között a Jin Birodalom megsemmisítette Liaót, majd a Song-ház ellen fordult. 1227-re sikerült elfoglalnia Észak-Kínát, s magát a Song császárt és trónörökösét is fogságba ejtette.

1127-ben a Dél-Kínába menekült udvarban a megüresedett trónra az egyik herceg lépett, aki annak ellenére, hogy a dzsürcsik ideiglenesen visszavonultak, nem foglalta vissza Észak-Kínát, hanem a déli Hangzhou városban rendezkedett be. (A városnak találóan a Lin’an 臨安, „Átmeneti Nyugalom” nevet adta). A következő évtizedek a dzsürcsik elleni háborúskodással teltek, míg végül a dzsürcsi Jin és a kínai Song állam határát nagyjából a Huai-folyó vonalában, vagyis Észak- és Dél-Kína határán rögzítették. A Déli Songgal párhuzamosan létező dzsürcsik által uralt, de fokozatosan elkínaisodó Jin-dinasztia 1115-től 1234-ig, a mongol hódításig állt fenn.

A Déli Song és Jin között 1127-től az 1141-es békeszerződés megkötéséig folyó háborúskodás két kínai főszereplője Qin Gui 秦檜 kancellár és Yue Fei 岳飛 tábornok volt. A dzsürcsikkel jó kapcsolatokat ápoló Qin Gui mindenáron békét akart kötni Jin állammal, ezért felesleges engedményeket is tett. A paraszti származású Yue Fei viszont mindenképpen folytatni akarta az ellenállást, és több győztes csatát vívott a Jin seregek ellen szülőföldje, Észak-Kína felszabadítása érdekében. Qin Gui végül 1142-ben megmérgeztette Yue Feit, hogy az ne veszélyeztesse a békét. A szerződésben a Songok lemondtak Észak-Kínáról, és óriási hadisarc fizetését vállalták. Qin Gui azóta a kínaiak szemében a hazaárulás megtestesítője, míg Yue Feit az egyik legnagyobb nemzeti hősüknek tartják. Hangzhou városában ma is áll Yue Fei sírja, ami nemzeti kegyhely, mellette pedig Qin Gui térdeplő szobra látható, ezt sok erre járó kínai szertartásosan leköpi.

A Déli Song-dinasztia másfél évszázada alatt Dél-Kínában folytatódott a gazdasági fejlődés, s az északi területekről történő nagyszabású délre vándorlás következtében a kínai világ gazdasági és népességi központja hosszú évszázadokra délre került. Ugyanekkor északon a harcos, de a földműveléshez nem értő dzsürcsik rengeteg kárt okoztak, így a korábban a kínai civilizáció szívét jelentő Sárga-folyó völgye szinte elnéptelenedett.