Feng Youlan

Innen: ELTE Kínai Enciklopédia
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Feng Youlan 馮友蘭/冯友兰 (más néven Fung Yu-lan, Fung Yu-Lan, 18951990) az egyik legjelentősebb 20. századi kínai filozófus és filozófiatörténész volt.

A Henan tartományi Tanghe-ben született középosztálybeli családban. A Shanghai Egyetemen, majd a Peking Egyetemen filozófiát tanult, s itt a kínai mellett megismerkedett a nyugati filozófiával és logikával is. 1918-tól ösztöndíjjal a Columbia Egyetemen folytatta tanulmányait, ahol egyik mestere a pragmatista John Dewey lett. Feng 1925-ben doktorált a Columbián.

Ezután kínai egyetemeken tanított (Guangdong, illetve a pekingi Yanjing és Qinghua). 1934-ben a Qinghuán jelentette meg két kötetben legismertebb művét, A kínai filozófia történetét (Zhongguo zhexue shi 中國哲學史/中国哲学史). A rendkívül nagy hatású könyv részben a korabeli nyugati filozófia szemszögéből és fogalomkészletét használva tárgyalta két és félezer év kínai filozófiáját. A könyv azóta is alapműnek számít.

1939-ben Feng megjelentette Xin lixue 新理學/新理学 (A li új tana) című filozófiai munkáját, amelyben saját nézeteit fejtette ki. Feng filozófiája a Song-kori neokonfucianizmuson, különösen Cheng Hao, Cheng Yi és Zhu Xi munkáin alapult. Az ezekből, illetve a taoizmusból vett fogalmakat (pl. li, dao) nyugati filozófiai eszközöket használva elemezte és fejlesztette tovább, s ezáltal egyfajta racionalista neokonfuciánus metafizikát hozott létre.

A japánellenes háború idején Feng a pekingi egyetemekkel együtt délre menekült, majd a háború után, 1946-ban az USA-ba utazott, ahol a Pennsylvania és a Hawaii Egyetemen tanított néhány évig. 1948-ban angolul jelent meg A kínai filozófia rövid története című könyve, amely magyarul is hozzáférhető.

Feng, mivel rokonszenvezett a szocialista eszmékkel, a kommunista hatalomátvétel ellenére hazatért, s tanulmányozni kezdte a marxizmus-leninizmust. 1952-től a Peking Egyetem professzoraként dolgozott. Az 1950-es évek közepétől egyre több támadás érte, korábbi nézeteit meg kellett tagadnia, műveit át kellett írnia. A meghurcoltatások ellenére Kínában maradt. A kulturális forradalom után ismét viszonylag szabadon publikálhatott. Pekingben halt meg 1990-ben.

Lánya, Zong Pu híres írónő.