Liang Wudi

Innen: ELTE Kínai Enciklopédia
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Liang Wudi (élt 464-549, ur. 502549) a Liang-dinasztia ([[502─557]]) legjelentősebb császára volt, uralma a korszak egyik leghosszabb és legstabilabb uralkodása volt. Támogatta az irodalmat, a művészeteket és a kultúrát, maga is írt verseket. Bár a kormányzatban a konfuciánus értékeket hangsúlyozta, magánéletében fanatikus buddhista volt, s hatalmas összegekkel támogatta a buddhista kolostorokat.

Wudi a Déli Qi-dinasztia (497-502) uralkodójának volt rokona. (A Déli Qi egyike volt azon számos dinasztiának, amely Dél-Kínában a Han- (Kr. e. 206─Kr. u. 220) és a Tang-kor (618-907) közötti zavaros időszakban uralkodott.) Miután bátyját a császár kivégeztette, Wudi sikeres felkelést indított a Déli Qi ellen, és 502-ben kikiáltotta magát a Liang-dinasztia császárának. Uralma hosszabb és szilárdabb volt, mint e korszakban bármely más déli császáré.

A buddhizmus őszinte híveként Wudi tevékenyen segítette a vallás elterjedését, és elkészíttette az első kínai Tripitakát, vagyis a buddhista iratok gyűjteményét. 527-ben, majd 529-ben hátat fordítva a világnak kolostorba vonult, s csak nehezen lehetett rávenni, hogy visszatérjen hivatalába. 549-ben a fővárost elfoglalta egy "barbár" tábornok, és Wudi éhenhalt egy kolostorban.