Vita a sóról és vasról

Innen: ELTE Kínai Enciklopédia
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Pinyin átírással Yantielun
Magyar népszerű átírással Jen-tie-lun
Hagyományos írásjegyekkel 鹽鐵論
Egyszerűsített írásjegyekkel 盐铁论


A Vita a sóról és vasról (Yantielun 鹽鐵論 ) című Korai Han-kori kínai könyv egy politikai-filozófiai vitát örökít meg.

Kr. e. 81-ben, Han Zhaodi császár idején az udvarban nagyszabású vitát rendeztek, melyre meghívták a birodalom híres írástudóit, bölcseit, főhivatalnokait. A vita témája elviekben az volt, hogy fenntartsák-e a vas, só és alkoholos italok előállítására és terjesztésére Han Wudi császár által bevezetett állami monopóliumot. A megbeszélés tényleges témája azonban sokkal szélesebb volt: a résztvevők lényegében az állam szerepéről alkotott véleményüket fejtették ki.

Néhány évvel az esemény után a Huan Kuan 桓寬 nevű tudós-hivatalnok jegyzőkönyvszerű formában – minden bizonnyal rövidítve s némileg módosítva – írásban összefoglalta a vitán elhangzottakat. Ez az összefoglaló maradt ránk Vita a sóról és vasról címmel.

A megbeszélésen, melynek résztvevői nincsenek megnevezve, két párt fejtette ki a véleményét. Az egy vagy több „főhivatalnok” (dafu 大夫) által képviselt párt a monopóliumok fenntartása, az aktív állami politika, a kezdeményező külpolitika, a nagyszabású támadó hadjáratok mellett érvelt. A másik párt, melynek érveit „írástudók” (wenxue 文學) és „bölcs kiválóságok” (xianliang 賢良) fejtették ki, a monopóliumok megszüntetése, a passzívabb kül- és belpolitika, a szomszédokkal való békés együttélés, az erények előtérbe helyezése mellett tette le a garast. Ami a monopóliumokat illeti, végül kompromisszumos javaslat született.