Yuan Shikai

Innen: ELTE Kínai Enciklopédia
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Yuan Shikai (18591916) a késői Qing-dinasztia és a korai köztársasági kor nagyhatalmú politikusa és hadvezére volt. 18851894 között Koreában szolgált a kínai udvar képviselőjeként, s nagy befolyása volt a koreai kormányzatra. 1895-ben Li Hongzhang javaslatára Yuant tették meg a Peking környékén állomásozó hadsereg parancsnokává.

1898-ban a száznapos reform idején Guangxu császár a segítségét kérte, de ő a császárt elárulva Cixi császárné pártjára állt, s részese volt a Cixi hatalmát visszaállító puccsnak. A következő években különböző polgári és katonai tisztségeket látott el Észak-Kínában, és részt vett a bokszer-felkelés leverésében. Cixi 1908-as halála után visszavonult szülőföldjére, de hadseregében továbbra is megőrizte befolyását.

1911 őszén, a wuchangi felkelés sikere után mind a császári udvar, mind a forradalmárok igyekeztek megnyerni maguknak Yuant, mivel ő rendelkezett az ország leghatékonyabb hadseregével. Yuan először a mandzsu udvar mellé állt, de később szövetséget kötött a köztársasági erőkkel. Az alku értelmében Yuan Shikai rávette az udvart, hogy mondjon le a hatalomról (erre 1912. február 12-én került sor), cserébe az elnökségről lemondó Sun Yat-sen helyett 1912. február 15-én Yuant választották meg a Kínai Köztársaság elnökének.

Yuan hamarosan elkezdte kiépíteni egyeduralmát. Az 1912–1913 fordulóján megtartott nemzetgyűlési választásokat a Sun Yat-sen által létrehozott forradalmi Guomindang megnyerte, de 1913. márciusában Yuan meggyilkoltatta annak miniszterelnök-jelöltjét, majd a Sun Yat-sen szervezte „második forradalmat” 1913 nyarán kíméletlenül leverte. A Guomindangot betiltotta, 1914 januárjában pedig a nemzetgyűlést is feloszlatta.

Ezután Yuan elkezdte előkészíteni a császárság visszaállítását, melynek trónjára ő maga ült volna. 1915 decemberében bejelentette a monarchia restaurálását, de erre válaszképp a déli tartományok fellázadtak, s Yuan 1916 márciusában kénytelen volt letenni tervéről. 1916. júniusában váratlanul meghalt, valószínűleg szélütés érte.