Zhou Wenwang

Innen: ELTE Kínai Enciklopédia
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Zhou Wenwang (Zhou-házi Wen király, Kr. e. 11. sz., ), más néven Xi Bo, legendás uralkodó, a mai Shaanxi tartományban élő Zhou törzs feje, a Zhou-dinasztia egyik alapítója. Ő indította meg a [Shang-dinasztia] megdöntését célzó háborút; a vállalkozást fia, Zhou Wuwang fejezte be. Wen király uralkodását a későbbi konfuciánus hagyomány aranykorként tartotta számon.

Wenwang a Kína nyugati határán fekvő félbarbár államok egyikének, Zhounak volt az uralkodója. Ez a terület régóta a civilizált kínaiak és a nomád behatolók összecsapásainak színtere volt. Wenwang felvette a Xi Bo (Nyugat fejedelme) címet, és fenyegetni kezdte a Shang-dinasztiát (Kr. e. 16─11. sz). (A wang, "király" címet posztumusz kapta meg). Zhou, az utolsó Shang-házi király elfogta és bebörtönözte. A hagyomány szerint fogságának három éve alatt ő írta a ''Változások könyve'' (Yijing) című klasszikus konfuciánus művet. A nyolc trigramot (ba gua) azonban, amelyre a Yijing jóslatai alapulnak, valószínűleg már jóval korábban megalkották.

Wenwang akkor szabadult ki, amikor a Zhou-beliek váltságul egy szép lányt, egy jó lovat és négy kocsit fizettek érte. Visszatért Zhouba, ahol hátralévő éveit korának züllöttsége és kegyetlensége elleni tiltakozással töltötte. Halála után fia és utóda, Wuwang megdöntötte a Shang-házat, és megalapította a Zhou-dinasztiát.