Zhou Wuwang

Innen: ELTE Kínai Enciklopédia
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Zhou Wuwang (Zhou-házi Wu király, Kr. e. 11. sz.) Zhou Wenwang második fia, a Zhou-dinasztia egyik megalapítója volt. A Kr. e. 11. században a Mu mezei csatában legyőzte a Shang-dinasztia utolsó királyát, s megalapította a Zhou-dinasztiát. Birodalma területét adománybirtokként szétosztotta rokonai és hívei között. Uralmát a konfuciánus hagyomány afféle aranykornak tartja. Halála után, fia kiskorúsága idején az országot Zhou hercege kormányozta régensként.

Wuwang apját, a híres Wenwangot követte a Kína nyugati határán fekvő félbarbár Zhou állam trónján. Wenwang felvette a Xi Bo (Nyugat fejedelme) címet, és terveket szőtt a kínai Shang-dinasztia (Kr. e. 16.─11. sz.) ellen. Wu király folytatta apja tevékenységét, s nyolc másik határ menti állammal szövetségben legyőzte a Shang-ház utolsó, gonosz uralkodóját. Az utolsó csaták a hagyomány szerint rendkívül véresek voltak. A döntő ütközet a Mu mezei csata volt.

Wu király, miután megalapította a Zhou-dinasztiát, öccse, Zhou hercege segítségével azzal szilárdította meg hatalmát, hogy az uralma alatt álló területeket szétosztotta a Zhou-ház felsőbbségét elismerő rokonai és vazallusai között, ezáltal feudális jellegű kormányzatot hozva létre. Még a legyőzött Shang-ház leszármazottainak is megengedték, hogy korábbi birtokuk egy részén tovább uralkodhassanak.