Chongqing

Innen: ELTE Kínai Enciklopédia
A lap korábbi változatát látod, amilyen Admin (vitalap | szerkesztései) 2009. október 4., 17:00-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „{| border=1 align=right cellpadding=4 cellspacing=0 width=300 style="margin: 0 0 1em 1em; background: #f9f9f9; border: 1px #aaa solid; border-collapse: collapse; font-size…”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
重庆市
Chóngqìng Shì
Rövidítve: 渝 (Yu)
Név eredete 重 chóng – ismét, újra
庆 qìng – ünnepel
„Kétszeres Ünnep”
Közigazgatás típusa Tartományi jogú város
A kormány székhelye 渝中区 Yuzhong Qu
KKP chongqingi bizottságának elnöke 汪洋 Wang Yang
Kormányzó 王鸿举 Wang Hongju
Terület 82,300 km² (26.]])
Népesség (2005)
 - Városban
 - Népsűrűség
31,220,000 (20.)
nagyjából 4 millió
379/km² (10.)
GDP (2005)
 - per fő
CNY 310 milliárd (24.)
CNY 8540 (20.)
Fontosabb nemzetiségek (2000) Han – 94%
Tujia – 5%
Miao – 2%
Városfa Ficus lacor
Városvirág Kamélia
(Camellia japonica)
Megyék száma 40
Kerületek száma 1259
Irányítószám 400000 – 409900
Területi kód 23
ISO 3166-2 CN-50
Hivatalos weboldal:
www.cq.gov.cn (Kínai nyelvű)
www.english.cq.gov.cn/ (Angol nyelvű)

Chongqing 重庆 (magyar átírás: Csungcsing, Csungking) kínai nagyváros a Jangce partján.

Főbb adatok

Chongqing alapvetően két régióból áll: egyrészt magából Chongqing városából, másrészt az azt körülölelő, közigazgatásilag hozzá tartozó mezőgazdasági területekből. A 82 400 km²-es, csaknem magyarországnyi teljes terület lakossága 2004-ben 32 355 000 fő volt, ezen belül magának a városnak a lakossága 3,4 millió fő. Korábban a város Sichuan tartomány része volt; 1997. március 14-étől azonban hozzácsatolva a környező járásokat, leválasztották Sichuanról, és tartományi szintű közigazgatási egységgé emelték, amely csak a központi kormányzatnak van alárendelve.

A Chongqing név jelentése: „Kétszeres Ünnep”.

Földrajzi helyzet

Chongqing Sichuantól nyugatra, a Jangce folyam és a Jialing-folyó találkozásánál található, belvárosa a két folyó által határolt dombos félszigeten fekszik. E földnyelvet a két folyón túl hegyek veszik körül. A város és környéke hegyes-völgyes terület, számos természeti és kulturális érték található itt, flórája és faunája rendkívül gazdag. Éghajlatát tekintve a szubtrópusi monszun-övezethez tartozik. A nyár rendkívül meleg (40 °C – emiatt Kína „három kemencéje”, vagyis három legforróbb nyarú városa közé sorolják), a tél enyhe (4 °C), időjárását gyakori köd, szemerkélő eső, magas páratartalom jellemzi. Évente kb. 100 nap van, amelyen a várost köd borítja. Az átlagos évi középhőmérséklet 18 °C, a csapadékmennyiség évi 1000–1400 mm. A város fontos kereskedelmi csomópont, s turisztikai jelentőségét emeli, hogy Chongqing alatt töri át a Jangce folyó a Sichuani-medencét övező hegységet, a híres Három-szoroson keresztül. Így a Három-szorosba vezető hajóutak többsége innen indul ki. A város egyik jellegzetességét a nagy szintkülönbségek, a hegyoldalakon kanyargó lépcsős utcák adják, aminek köszönhetően ez az egyetlen kínai nagyváros, ahol nem láthatunk jelentős számú kerékpárt.

Chongqing lakosságának 94%-át han kínaiak teszik ki, de más nemzetiségek – tujiák, miaók stb. – is élnek a területen, amelyre mindig is a különböző nemzetiségek és kultúrák együttélése volt a jellemző.

Történelem

A területen már a ó- és újkőkorban is éltek emberek. Chongqing dokumentált múltja a Kr. e. 11. századra nyúlik vissza, amikor a félig-meddig mitikus ba törzs itt alapította meg a Ba államot. Ezt az államot Kr. e. 316-ban az a Qin fejedelemség hódította meg, amely Kr. e. 221-ben egész Kínát egyesítette. A területet két járásra osztva betagozták a Qin-dinasztia birodalmába. Ettől fogva vált Chongqing Kína szerves részévé. Kr. e. 250 körültől egészen a modern időkig a várost fal védte a támadások ellen. (Amikor az 1630-as években egy felkelés során a város jelentős része elpusztult, újjáépítésekor a fal 17 kapujából – fengshui specialisták tanácsa alapján – 8-at nem nyitottak meg többé.)

Kr. u. 581-ben a Sui-dinasztia – a Jialing-folyó akkori nevéről (Yushui) – a Yu 渝 nevet adta a városnak. Ma is ezzel az ősi írásjeggyel rövidítik a város nevét, ez szerepel például a chongqingi rendszámtáblákon.

1102-ben a várost átnevezték Gongra.

1189-ben a Déli Song-dinasztia Zhao Dun nevű trónörökösét Gong hercegévé, majd császárrá koronázták. Az új császár kijelentette, hogy az események "kétszeres boldog ünnepet" (shuangchong xiqing) jelentenek, s e megjegyzés nyomán a várost átnevezték Kétszeres Ünneppé (Chongqing). Azóta ezt a nevet viseli a város.

1132-ben, a gyűlölt mongol Yuan-dinasztia alatt egy Ming Yuzhen nevű parasztfelkelő itt alapította meg a rövid életű Daxia Királyságot.

1621-ben, a Ming-dinasztia alatt egy felkelő itt alapította meg a szintén rövid életű Daliang Királyságot.

1891-ben Chongqing lett az első olyan kikötő a kínai szárazföld belsejében, amelyet megnyitottak a külföldiek előtt.

1929-től Chongqing a Kínai Köztársaság városi rangú közigazgatási egysége, majd 1935-től tartományi szintű városa lett.

1937 novemberétől 1945-ig, a második világháború alatt a város a Kínai Köztársaság fővárosa, Chiang Kai-shek székhelye lett. A japán légitámadások súlyos károkat okoztak, annak ellenére, hogy az állandó köd miatt a japánok csak a nyári hónapokban tudtak pontos bombázást végrehajtani.

A chongqingiek úgy tartják számon, hogy városuk háromszor volt főváros: először a Ba Királyságé, majd a Daxia államé, legvégül a Kínai Köztársaságé.

1954-ben Chongqingot lefokozták tartományi szintű városból egyszerű, Sichuan tartománynak alárendelt várossá.

1983-ban Chongqing Kína első olyan városa lett, amely tartományi szintű gazdaságirányítási jogköröket kapott. Ezzel vette kezdetét Chongqing bámulatos iramú legújabb kori fejlődése.

Az 1990-es évektől a kínai gazdaságfejlesztésben a hangsúly a keleti tengerparti területekről a szárazföld belsejében fekvő régiókra helyeződött át, ami tovább erősítette Chongqing pozícióját.

1993-ban Chongqingot kísérleti tudományos-technikai fejlesztési zónává, illetve nyitott gazdasági területté tették.

1994-ben Chongqingot a piacgazdasági reformok kísérleti területévé minősítették. Ugyanebben az évben megindult a Három-szoros gát építése, amely nagyszámú lakosság áttelepítésével, illetve különféle fejlesztésekkel járt a régióban.

1996-ban Chongqing egyike lett az öt városnak, melyet a „pénzügyi rendszer megreformálása” kísérleti területének nyilvánítottak.

1997-ben Chongqingot újra tartományi szintű várossá emelték, két okból: egyrészt ezzel akarják serkenteni Kína elmaradottabb belső területeinek fejlődését, ide vonzani a külföldi tőkét; másrészt pedig a Három-szoros gáttal kapcsolatos feladatok – például több millió ember áttelepítése – könnyebben megoldható, ha a környék közvetlenül a központi kormányzat alá tartozik. Az utóbbi években a város lenyűgöző iramban fejlődött, az óvároson kívül felhőkarcoló-negyedek, ipari, kereskedelmi központok épültek.

Chongqingban a Ming-dinasztia alatt alakult ki számottevő ipar (textil és gabonabor). 1901-ben a britek és a japánok kereskedelmi koncessziókat nyitottak. 1928-ban helyi iparosítási program indult. A környéken található természeti kincseknek (szén, vas, olaj, vízi energia) köszönhetően Chongqing Délnyugat-Kína egyik legfontosabb ipari központjává vált. Levegője azonban éppen emiatt az egyik legszennyezettebb Kínában.

Ma három tényező segíti Chongqing fejlődését. 1) A város csak a központi kormányzatnak van alárendelve, így a Nyugat-Kína fejlesztésére szánt központi támogatásokhoz közvetlenül hozzáférhet. 2) Chongqing nem messze fekszik az épülő Három-szoros gáttól, ami olcsó energiához, emellett munkalehetőségekhez, fejlesztési pénzekhez juttathatja. 3) Fekvésénél fogva Chongqing hídként szolgál Kelet-Kína fejlett területei, különösen a Jangce alsó folyásának övezete, illetve a természeti kincsekben gazdag, de fejletlen iparú nyugati vidékek között. Emiatt fontos kereskedelmi központ.

Az utóbbi években hatalmas infrastrukturális beruházások zajlottak a városban, melyben a közlekedést sokáig a két folyó, illetve a domborzati viszonyok nehezítették. Jelenleg a Jangce felett hat, a Jialing felett négy híd ível át, a városban három villamosított vasútvonal találkozik, 212 út indul ki belőle, s mostanában autópályákat, gyorsvasútakat is építenek a városon belül. A városmagot jelentő félsziget csúcsáról mindkét folyót drótkötélpálya szeli át. Nemzetközi repülőtere van, melyről Kína és Ázsia számos nagyvárosába közvetlenül lehet lejutni. A városközpont az utóbbi években a hidaknak köszönhetően összenőtt a folyókon túli területekkel. A félszigeten, a városmag fölött épült az új technológiai fejlesztési övezet, amelynek felhőkarcolói, magasépületei Hongkongot idézik, s új városközpontot képeznek.

Testvérvárosai

  • Düsseldorf, Németország
  • Seattle, Egyesült Államok
  • Hiroshima, Japán
  • Toronto, Kanada
  • Brisbane, Ausztrália
  • Toulouse, Franciaország
  • Leicester,Anglia

Látnivalók magában a városban

Bár Chongqing igen ősi település, igazán régi emlékek magában a városban nemigen találhatók. Látványosságul – a belváros dimbes-dombos, kanyargós utcácskái, hangulatos sikátorai, bevásárlónegyedei mellett – kínai viszonylatban új építésű múzeumok, épületek, emlékművek, parkok szolgálnak.

Felszabadulási emlékmű (más néven: Óratorony)

1945-ben építették a világháborús győzelem emlékére. Ez jelenti a belváros központját.

Pipashan (Naspolya-domb) park

A földnyúlvány déli, Jangce felőli oldalán található. Itt található a belváros legmagasabb pontja (208 m), ez ezen található Hongxin pavilonból remek kilátás nyílik a városra.

Eling (Lúd-domb) park

A földnyúlvány nyakánál, a belvárostól nyugatra található park, az ebben található Lianjiang pavilonból szintén remek a kilátás.

Chongqing múzeum

A Pipasan-hegy lábánál található múzeumot 1951-ben alapították. Több mint 40 kiállítótermében mintegy 100.000 tárgy látható, a környék 3000 éves történetéből, a Ba Királyságtól az Új Kína megteremtéséig. Különösen gazdag az ősi Ba-Shu kultúra emlékeinek gyűjteménye (főleg bronzfegyverek), a Han-kori agyag sírfigurák gyűjteménye, illetve a későbbi korok porcelánkollekciója. A leghíresebb emlékek azonban a 70-es években talált dinoszaurusz-maradványok.

A Nagy Népi Gyűlés Csarnoka

Az 1951-ben épült, a belváros szomszédságában található csarnok az egyik legnagyobb gyűlésterem Kínában. Az épületegyüttes a Ming- és Qing-kori palotaépítészet stílusát utánozza, kerek központi épülete a pekingi Ég Templomának formáját utánozza. A gyűlésteremben 4000 fő fér el. Az épület Chongqing legfontosabb szimbóluma.

Joseph W. Stilwell tábornok rezidenciája

Az épület "Ecet Joe", vagyis Joseph W. Stillwell amerikai tábornok (18831946) főhadiszállásaként szolgált a második világháború alatt. Stillwell, aki kínai nyelvészettel is foglalkozott, összesen öt alkalommal teljesített hosszabb-rövidebb ideig szolgálatot Kínában. A világháború alatt ő volt az amerikai erők főparancsnoka a Kína-Burma-India hadszíntéren. Kínában a kínai nép nagy barátjának tartják, aki jó kapcsolatot tartott fenn a kommunistákkal is. Rezidenciája ma múzeum, ahol a 20. századi kínai-amerikai kapcsolatokra vonatkozó anyagokat lehet megtekinteni.


Látnivalók a külvárosokban és a környéken

Állatkert

A nyugati külvárosban található modern állatkertben olyan különlegességek is megtekinthetők, mint az óriáspanda, illetve a rendkívül ritka dél-kínai tigris.

Ciqikou falu

Chongqing városától 14 km-re nyugatra, a Jialing-folyó partján található ősi falu, amelyben szerencsés módon nem mentek végbe olyan nagy változások, mint magában Chongqingban, így jó képet ad a modern kor előtti kínai életről. 1998-ban államilag védett kulturális értéknek minősítették. A település 1700 éves múltra tekint vissza, mai épületeinek többsége Ming- és Qing-kori. Egykor porcelánművészetéről volt híres (innen a neve: Ciqikou = Porcelánfalu), s kikötőhelyként szolgált a folyó hajósainak. Ma elsősorban turistaközpont, több mint száz teaház található itt, emellett számtalan művészeti és emléktárgybolt kínálja a szuveníreket. Az egyik leghíresebb itteni a termék az ún. Shu-hímzés, melyet varázslatos ügyességgel helyben készítenek az asszonyok.

Északi Hőforrások parkja (Bei Wenquan)

A Jialing-folyó nyugati partján, a várostól 51 km-re északra, a Jinyun-hegy lábánál található park. 423-tól éve egy buddhista templom állt itt, majd a környéket a Ming- és a Qing-korban újrarendezték és átépítették. Ma álló legrégebbi épülete 1426-ból származik. Ma a parkban vegyesen találhatók templomépületek, hőforrások, ősi fák, virágoskertek, halastavak, medencék stb. Összesen tíz 37-39 °C-os hőforrás található a parkban, ezekben fürödni is lehet (igénybe vehetők közös, illetve egyéni fürdőkamrák is). A gyógyvizet különböző betegségekre, például reumára ajánlják.

Déli Hőforrások parkja (Nan Wenquan)

A belvárostól 26 kilométerre délkeletre található park, ahol szintén található néhány hőforrás. A japánellenes háború idején az itt található hegyoldalakba több száz óvóhelyet vájtak, ezek némelyike ma teaházként, étteremként szolgál.

Dazu sziklatemplomai

A mondás szerint „Északon van Dunhuang, délen pedig Dazu.” A dunhuangi és dazui sziklatemplom nagyon hasonlít egymásra, annak ellenére, hogy több évszázad és többezer kilométer választja el őket egymástól. A kínai sziklaszobrászat csúcsát jelentik. 1999-ben az UNESCO felvette a Világörökségi listára.

Sablon:Kína tartományai