Du Fu

Innen: ELTE Kínai Enciklopédia
A lap korábbi változatát látod, amilyen Admin (vitalap | szerkesztései) 2009. október 4., 17:27-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „{| align="right" border=2 cellpadding="4" style="background:SeaShell;text-align:center;" |- |Pinyin átírással||Dù Fǔ |- |Magyar népszerű átírással…”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Pinyin átírással Dù Fǔ
Magyar népszerű átírással Tu Fu
Hagyományos írásjegyekkel 杜甫
Egyszerűsített írásjegyekkel 杜甫


Du Fu 杜甫 (712-770), a Tang-dinasztia (618-907) idején élt három legjelentősebb költő egyike, Li Bai és Bai Juyi mellett. Li Bai fiatalabb kortársa. A Tang-kor négy irodalomtörténeti korszaka közül a második korszakban, a Sheng Tangban („Virágzó Tang-kor”) alkotott. Kortársával, Li Baijal szemben erős történelmi, társadalmi, politikai érdeklődés jellemzi, verseiben a hagyományos konfuciánus moralitás értékeit fogalmazza meg.

Élete

Jelentős családba született, ahonnan több hivatalnok is származott. Apja, Du Shenyan szintén híres költő volt. Du Fu gyerekkorától kezdve verselt, szerette a zenét, festészetet, kedvelte a lovaglást és vívást is.

Du Fu egy későbbi kínai festményen

Fiatalon hivatali karrierre vágyott, ezért 19 éves korában útra kelt, és sok vidéket beutazott. Tapasztalatai nyomán tanulmányokat írt a korabeli politikai helyzetről. Többször részt vett a hivatalnokvizsgán is, de eredménytelenül. Élete során többször viselt kisebb hivatalt, de igazán jelentős pozícióba sose jutott. 43 évesen hivatali állást kapott Chang'anban, de a nem sokkal ezután bekövetkező politikai zűrzavar (az An Lushan-lázadás) miatt menekülni kényszerült; maga a császár is elhagyta a fővárost. A vándorlás és menekülés során sok megpróbáltatás érte. A felkelés elhúzódott, Du pedig csalódva a közügyekben négy év után lemondott hivataláról, és délnyugatra költözött. Visszavonultan, nagy szegénységben élt 770-ben bekövetkezett haláláig.

Költészete

A Tang-dinasztia idején virágzó jintishi (új típusú, kötött tónusú vers) formáját kedvelte, a műfaj egyik híres képviselője volt. Versei klasszicizáló, bonyolult nyelvezetűek, klasszikus utalásokkal és szándékos kétértelműséggel.

Verseinek tematikája egyrészt magában foglalja a kínai költészet tipikus témáit: ezek az őszről, találkozásokról, az élet mulandóságáról stb. szólnak. Írt a feleségéről is, akit nagyon szeretett. Táj- és útleíró versein, valamint elbeszélő költeményein kívül vannak Li Bairól szólóak is. Vele a hagyomány szerint jó barátságban volt, valójában azonban ő állította így be kettejük kapcsolatát.

Az erősen konfuciánus meggyőződésű Du legjelentősebb verseit korának társadalmi problémái ihlették. Várossiratói is arról tanúskodnak, hogy nagyon megviselte a pusztulás, amit maga körül látott. Már a belső lázadások idején bírálta a gazdagok fényűző életmódját és a császári udvart. Kritikai stílusára a kifinomult nyelvezet és humor jellemző.

Több mint 1400 verse maradt ránk, amelyek tükrözik a Tang-kor társadalmi folyamatait, a virágzástól a hanyatlásig. Du Fu saját korában nem volt ismert, a következő században, Li Baijal együtt fedezték fel, és sorolták a legjobb költők közé.