Peking

A ELTE Kínai Enciklopédia wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Admin (vitalap | szerkesztései) 2009. október 4., 17:07-kor történt szerkesztése után volt.

(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Az Ég Temploma Pekingben

Peking (Beijing) a Kínai Népköztársaság fővárosa. A történelem során különböző neveken több dinasztia és állam székhelye volt. Itt állt az ókori Yan állam fővárosa (Ji). 938-tól a Liao-dinasztia másodlagos fővárosa volt Nanjing néven, majd amikor 1125-ben a dzsürcsik megdöntötték Liaót, Zhongdu néven itt rendezték be fővárosukat. 1215-ben Zhongdut a mongolok földig rombolták, de 1267-ben Dadu néven újraépítették, s ez lett birodalmuk fővárosa (ekkor lett Peking egész Kína fővárosa) 1368-ig. A korai Ming-korban a főváros Nanjing volt, de 1421-ben Yongle császár újra Pekinget tette meg a birodalom székhelyének, s ettől fogva a császárkor végéig innen irányították az országot. 1928-ban a várost átnevezték Beipinggé, s a Guomindang-kormány székhelye Nanjing lett. 1949-től Peking újra Kína fővárosa.

Ma Peking az ország politikai központja, itt állnak a központi szervek (Államtanács, Központi Bizottság, Országos Népi Gyűlés stb.) hivatalai, de emellett a város fontos ipari, kereskedelmi, turisztikai és kulturális központ is. Kína világhírű műemlékei közül sok Pekingben, illetve a környékén található, például a Tiltott Város (Gugong 故宫), az Ég Temploma (Tiantan 天坛), a Nyári Palota (Yiheyuan 颐和艕), a Nagy Fal (Changcheng 长城) legjobban kiépített szakaszai stb. Annak ellenére, hogy nem az ország középpontjában, hanem majdhogynem az északi peremén található, már több mint hétszáz éve az ország fővárosa.

Személyes eszközök