Taiwan

Innen: ELTE Kínai Enciklopédia
A lap korábbi változatát látod, amilyen Admin (vitalap | szerkesztései) 2009. október 4., 14:21-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „'''Taiwan''' (Formosa) sziget Délkelet-Kína partjainak közelében. Eredetileg írásos kultúrával nem rendelkező őslakos népek lakták, a kínaiak betelepülése a…”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Taiwan (Formosa) sziget Délkelet-Kína partjainak közelében. Eredetileg írásos kultúrával nem rendelkező őslakos népek lakták, a kínaiak betelepülése a Song-korban kezdődött. A 16. században a portugálok vetették meg a lábukat a szigeten, majd 1624-ben a hollandok hoztak létre kereskedelmi telepet, s gyarmatosították a területet. 1662-ben a Ming-házhozZheng Chenggong (Koxinga) kiűzte a hollandokat, s saját államot hozott létre, mely 1662–1683 között állt fenn.

1683-ban a mandzsuk elfoglalták Taiwant, s Fujian tartománynak alárendelve a Qing-dinasztia birodalmához csatolták. 1887-ben tartományi rangra emelték.

Az 18941895-ös kínai-japán háború eredményeként a sziget japán gyarmati uralom alá került. 1945-ben tért vissza újra Kínához. 1949-ben Chiang Kai-shek, valamint a Guomindang vezetése és hadseregének maradéka Taiwanra menekült, ahol átvették a hatalmat. Chiang kormányzata az 1912-ben alapított Kínai Köztársaság legitim folytatásának tartotta magát, s a sziget máig megőrizte de facto függetlenségét a Kínai Népköztársaságtól.

Chiang Kai-shek és fia, Jiang Jingguo elnöksége alatt a szigeten a Guomindang egypárti uralma, ugyanakkor hatalmas gazdasági fejlődés volt jellemző. A politikai rendszer az 1980-as évektől folyamatosan demokratizálódott, s az 1990-es évektől Taiwan többpárti demokrácia.

Lásd még