Xi'ani incidens

Innen: ELTE Kínai Enciklopédia
A lap korábbi változatát látod, amilyen Admin (vitalap | szerkesztései) 2009. október 4., 18:39-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „A '''xi’ani incidens''' (1936. december 12.) az az eseménysorozat volt, amely Chiang Kai-sheket rákényszerítette arra, hogy a japánok ellen együttműködj…”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A xi’ani incidens (1936. december 12.) az az eseménysorozat volt, amely Chiang Kai-sheket rákényszerítette arra, hogy a japánok ellen együttműködjék a kommunistákkal.

Az 1930-as évek első felében a Kínában egyre agresszívabban terjeszkedő Japánnal Chiang Kai-shek nem szállt szembe, arra hivatkozva, hogy először belső ellenségeit, a kommunistákat kell legyőzni. Amikor egyértelművé vált, hogy a japánok hamarosan általános offenzívát indítanak Kína ellen, 1936 december 12-én két észak-kínai hadúr, Zhang Xueliang és Yang Hucheng a Xi'anba látogató Chiangot őrizetbe vették, s arra kényszerítették, hogy adja fel kommunistaellenes terveit, és fogjon össze a kommunista erőkkel Japán ellen. December 24-én a Kínai Kommunista Párt és Chiang küldöttsége megállapodást kötött a japánellenes egységfront létrehozásáról, s 25-én Chiangot szabadon engedték.