Zhou Youwang

Innen: ELTE Kínai Enciklopédia
A lap korábbi változatát látod, amilyen Admin (vitalap | szerkesztései) 2009. október 4., 18:08-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „'''Zhou Youwang''' 周幽王 (ur. Kr. e. 781-771) a Zhou-dinasztia tizenkettedik, a Nyugati Zhou-dinasztia utolsó királya volt. Az utókor fel…”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Zhou Youwang 周幽王 (ur. Kr. e. 781-771) a Zhou-dinasztia tizenkettedik, a Nyugati Zhou-dinasztia utolsó királya volt. Az utókor felelőtlen uralkodónak tartja, akinek pusztulását a női szépség iránti rajongása okozta.

Kr. e. 779-ben egy Baosi 褒姒 nevű szépség került Zhou Youwang palotájába. A király belészeretett, s egy fiúgyermeket nemzett neki. Ezután Youwang Baosit tette meg főfeleségévé, s a tőle született fiút trónörökössé, míg Shen királynét és Yijiu herceget lefokozta.

A legendás történet szerint Baosi csak nagyon ritkán nevetett. Youwang király azzal próbálta megnevettetni, hogy a jelzőtüzek segítségével fővárosához rendelte vazallusainak seregeit, akik el is jöttek, abban a hiszemben, hogy a királyra ellenség tört. Mivel a királynénak tetszett a tréfa, a király többször is megismételte.

A leváltott Shen királyné apja szövetségeseket gyűjtött, s Kr. e. 771-ben a rong barbárokkal megtámadta a fővárost, Haót. A király hívatta a vazallusait, de azok nem siettek a segítségére, azt gondolván, hogy megint csak megtréfálja őket. Így a támadók a várost feldúlták, a királyt és az új trónörököst megölték, Baosit elhurcolták.

Zhou Youwang halála után a nemesek Yijiu herceget tették meg királlyá, aki Zhou Pingwang néven uralkodott. Mivel a főváros elpusztult, Zhou Pingwang a székhelyét keletebbre, Chengzhouba (Luoyang) helyezte. Ezzel vette kezdetét a Keleti Zhou-dinasztia.