Peking Egyetem

Innen: ELTE Kínai Enciklopédia
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Peking Egyetem (Beijing Daxue 北京大學/北京大学), amelyet általában Beida 北大 rövidítéssel emlegetnek, Kína egyik legjelentősebb és legszínvonalasabb felsőoktatási intézménye. A Beida volt Kína első modern típusú egyeteme, s megalakulása óta fontos szerepet játszik mind a tudományban, mind a politikai mozgalmakban.

A Peking Egyetem 1898-ban, a száznapos reform idején alakult Fővárosi Császári Egyetem (Jingshi Daxuetang 京師大學堂/京师大学堂) néven. 1912-től, a császárság bukásától az intézmény új neve Pekingi Állami Egyetem (Guoli Beijing Daxue 國立北京大學/国立北京大学) lett. 1919-ben a május 4-e mozgalom tiltakozóinak többségét a Beida diákjai tették ki. 1937-ben, a japán támadást követően az egyetem Changshába költözött, ahol Changsha Ideiglenes Egyetem néven működött tovább a [[Qinghua Egyetem[Qinghuával]] és a Nankai Egyetemmel együtt, majd ez 1938-ban Kunmingba települt át, ahol Nemzeti Délnyugati Egyesült Egyetem lett az elnevezése. 1946-ban az egyetem visszaköltözött Pekingbe. Ekkoriban 6 karja (Művészeti, Természettudományi, Jogi, Orvosi, Mérnöki, Mezőgazdasági), illetve egy bölcsészettudományi kutatóintézete volt, összesen 3000 diákkal.

1952-ben a Yanjing Egyetemet beolvasztották a Beidába, s a Beida nevéből törölték az "Állami" szót, mivel ekkor már minden egyetem állami volt. Ugyanekkor az egyetem Peking belvárosából a korábbi Yanjing Egyetem külvárosi campusára költözött.

1966-ban a kulturális forradalom első megmozdulásai a Peking Egyetemen törtek ki, 1966-1970 között a tanítás szünetelt.

Azóta a Beida újra Kína egyik vezető egyetemévé vált, és a világ legjobb egyetemeinek listáin is mindig az élbolyban szerepel. Ma a Beida ún. "Országos Súlyponti Egyetem" (Quanguo zhongdian daxue 全國重點大學/全国重点大学).

A Beidán tanult vagy tanított többek között: Chen Duxiu, Lu Xun, Shen Congwen, Hu Shi, Lin Yutang, Xu Beihong, Yu Dafu, Wang Xiaobo, Bertrand Russell, Feng Youlan, Mao Dun, Zhu Ziqing, Li Keqiang.

Mao Zedong fiatal korában egy rövid ideig a Beida könyvtárában dolgozott.