Qin Shi Huangdi

Innen: ELTE Kínai Enciklopédia
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Festmény Qin Shi Huangdiról

Qin Shi Huangdi 秦始皇 (magyar népszerű átírásban: Csin Si Huang-ti; élt Kr. e. 260210, uralkodott Kr. e. 247–Kr. e. 210) Kína első császára, a Kínai Császárság megalapítója volt.

Ying Zheng néven eredetileg Qin állam királya volt. Kr. e. 238-ban érte el a nagykorúságot, addig régensként Lü Buwei kormányzott helyette. 238 után gyorsan leszámolt a hatalmát fenyegető belső klikkekkel, és minden hatalmat a saját kezében összpontosított. Kr. e. 230-ban átfogó hadjáratsorozatot indított a többi kínai állam ellen, aminek eredményeként Kr. e. 221-ben az összes kínai területet egyesítette. Ekkor felvette a „császár” (huangdi) címet, és Qin Shi Huangdi vagy Qin Shihuang (Csin Első Császára) néven uralkodott.

Kr. e. 221 után hozzálátott az addig számtalan független részből álló terület egységes birodalommá szervezéséhez. Qin állam hagyományainak megfelelően legista politikát követett: szigorú törvényeket adott ki, az országot 48 tartományra osztotta fel, és hogy a régi arisztokráciát meggyengítse, a hat meghódított fejedelemség vagyonosait családjukkal együtt fővárosába, Xianyangba költöztette. A legyőzött ellenség fegyvereit beolvasztotta, és óriási szobrokat öntetett belőlük. A fejedelemségeket korábban egyes helyeken falak választották el egymástól, ezeket az egyesítés után Qin Shi Huangdi lebontatta, ezzel egy időben viszont a birodalma északi határán a barbárok elleni védelmet szolgáló falszakaszokat összekötötte, és így létrehozta a Nagy Fal elődjét.

Egységesítette a pénzt, a mértékegységeket, a kocsitengelyeket és az írásjegyeket. A birodalom hivatalos írásává a Qin államban addig használatos ún. „kispecsét-írást” tette meg. Igyekezett teljesen megbolygatni és átalakítani az addigi társadalmi rendet, felszámolni az örökletes arisztokrácia uralmát. Minden területen kemény, legista intézkedéseket hozott, ami miatt a konzervatív, múltba forduló konfuciánus írástudók szembeszegültek vele. Az ellenállás letörése érdekében Kr. e. 213-ban a főminiszter, Li Si javaslatára Qin Shi Huangdi elrendelte, hogy – bizonyos gyakorlati hasznú, vagyis a jóslással, orvoslással vagy földműveléssel foglalkozó, illetve a császári könyvtár tulajdonában lévő – könyveken kívül égessenek el minden könyvet a birodalomban. Kr. e. 212-ben a hagyomány szerint konfuciánus tudósokat élve elásatta a főváros piacterén. Mindemellett nagyszabású építkezéseket rendelt el országszerte. A Nagy Falon kívül hatalmas császári palotát építtetett, illetve hegynyi méretű síremléket emelt magának. Kr. e. 210-ben egy körutazáson váratlanul meghalt. Erőszakkal létrehozott birodalma néhány éven belül, Kr. e. 206-ban összeomlott. A Qin-házat Kína trónján a Han-dinasztia követte.