Uralkodási éra

Innen: ELTE Kínai Enciklopédia
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Az uralkodási éra (nianhao 年號) a kínai császárság korában használt időmeghatározási fogalom volt.

Trónra kerülésükkor a császárok kihirdették, hogy milyen uralkodási éra veszi kezdetét. Az éra neve általában két szótagból állt, s valamilyen szerencsés, pozitív jelentést hordozott. Ha a császár úgy érezte, hogy ez javíthat uralkodásán, akkor tetszőleges év után új uralkodási érát vezethetett be, ami szintén addig tartott, ameddig a császár meg volt elégedve vele. Egy császár uralkodása alatt tehát több éra is követhette egymást.

Az első uralkodási érát Han Wudi császár Kr. e. 113-ban hirdette meg, amikor is a birodalom egyik részében ősi bronz áldozati üstök kerültek elő a földből. Ez rendkívül szerencsés előjelnek számított, ezért Wudi meghirdette a „Legelső Áldozati Üst” (Yuanding 元鼎) uralkodási időszakot, méghozzá visszamenőlegesen, Kr. e. 116-tól számolva. Emellett saját uralkodása korábbi szakaszainak új neveket adott (Kr. e. 140-87 közötti hosszú uralma során összesen 11 érája volt), s elődjei, Han Wendi és Han Jingdi császárok uralkodását is felosztotta több időszakra. Ekkortól az érák folyamatosan követik egymást a kínai történelemben.

Az uralkodási érának a datálásban van nagy jelentősége: a császárkori Kínában minden dátumot uralkodási éra szerint adtak meg. Például a Kr. e. 138-as év történéseire így hivatkoznak: "A Jianyuan 建元 uralkodási éra 3. éve." (A Jianyuan Han Wudi császár Kr. e. 140-135 közötti uralkodási érája volt.

A Ming- és a Qing-dinasztia korában az volt a jellemző, hogy egy császár csak egy uralkodási érát hirdetett meg, így egész uralkodása egy érából állt. Az ő esetükben az uralkodási éra nevét sokszor a császár neveként is használják. Például a híres Kangxi császárnak (ur. 1661-1722) a Kangxi valójában nem a neve volt, hanem az uralkodási érája.

Új uralkodási érát kizárólag császár hirdethetett meg. Ha valaki más is megtette, az nyílt lázadást jelentett.

A Kínai Népköztársaságban az uralkodási érák használata megszűnt, Taiwanon azonban még alkalmazzák: uralkodási éraként a Kínai Köztársaság (Minguo 民國) időszakát veszik figyelembe. Ennek első éve 1912. 2008 tehát a Kína Köztársaság 97. éve (民國97年).


Lásd még