Wang Shifu

Innen: ELTE Kínai Enciklopédia
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Wang Shifu 王实甫 (Vang Si-fu) (kb. 12501337) a legjelentősebb drámaíró volt a kínai színjáték virágkorában, a Yuan-korban.

Illusztráció a Nyugati szoba egyik kiadásából

Wang nevéhez 14 színdarabot kötnek, de ebből csak három maradt fenn. A legfontosabb közülük a Nyugati szoba (Xi xiang ji 西厢记) című szerelmes darab, amelyet sokan a korszak legjobb „északi drámájának” tartanak, s amely – különböző feldolgozásokban – máig igen népszerű. A darab az akkoriban elterjedt zaju formában íródott, nagyrészt annak hagyományait követi, de a szokásos zajunél ötször hosszabb, és néhány jellemzőben eltér attól. Például áriákat nem csak a főszereplő énekel, hanem a többi fontosabb szereplő is.

A Nyugati szoba alapötlete a „Ying-ying története” (Yingying zhuan) című Tang-kori chuanqi elbeszélésből származik, amelynek szerzője Yuan Zhen . Wang darabjában azonban – a szomorú végű elbeszéléstől eltérően – a szerelmesek együtt maradnak, és boldogan élnek, amíg meg nem halnak. A darab a keletkezése óta számos feldolgozást megért, és az egyik legismertebb kínai szerelmes történet lett.

A darab magyarul: Vang Si-fu: A nyugati szoba. Tőkei Ferenc ford., Európa, Bp., 1960.