Wenxiang

Innen: ELTE Kínai Enciklopédia
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Wenxiang (1818-1876) hivatalnok és államférfi volt a Qing-dinasztia (1644-1911) utolsó évtizedeiben. Ő volt az egyik kezdeményezője a nyugati tudományok és technológia elterjesztésének, illetve a kormányzat megreformálásának Kínában.

1861-ben Wenxiangot nevezték ki a Zongli Yamen, a kínai külügyi hivatalként működő intézmény főigazgatójának. Ebben a tisztségben, amelyet haláláig töltött be, szókimondásáért igen népszerű lett a külföldi diplomaták körében. Részben az ő erőfeszítéseinek volt köszönhető, hogy a nyugati hatalmak és Kína kapcsolatában csaknem húsz évig tartó enyhülés következett be (1860-1878).

A Zongli Yamen vezetőjeként Wenxiang a kínai modernizációs kísérletek egyik központi alakja lett. Ő irányította egy kínai katonai század kiképzését a korszerű tűzfegyverek használatában, s maga vezette ezt a századot a mandzsúriai rablóbandák ellen. Támogatta Kína első nyugati típusú országos oktatási intézményét, ő küldte az első kínai nagykövetet egy nyugati országba, s segítette a nyugati természettudomány, ipar és távközlés térhódítását Kínában.