Xianyang

Innen: ELTE Kínai Enciklopédia
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Xianyang (咸陽/咸阳) kínai város Shaanxi tartományban, Xi'an közelében. Lakossága 1 millió fő.

Xianyang a Hadakozó fejedelemségek korabeli Qin állam fővárosa volt Shang Yang reformjait követően. Kr. e. 221-206 között a Qin-dinasztia székhelyeként szolgált. A Wei-folyó északi partján állt, szemben azzal a hellyel, ahol Liu Bang, a Han-dinasztia megalapítója felépítette fővárosát, Chang'ant. A Qin-kori város a mai Xi'antól néhány kilométerre északnyugatra helyezkedett el.

Qin Shi Huangdi, Kína első császára Xianyang közelében mauzóleumot építtetett magának, amelyet a híres cseréphadsereg védett.

Qin Shi Huangdi halála (Kr. e. 210) után felkelések törtek ki a birodalomban. A harmadik Qin-házi uralkodó, Ziying Kr. e. 207 végén megadta magát az egyik lázadó vezérnek, Liu Bangnak. Liu bevonult Xianyangba, de a várost hamarosan át kellett adnia egy erősebb felkelő vezérnek, Xiang Yunek. Kr. e. 206-ban Xiang Yu megölte Ziyinget, és Xianyangot porig égette. Ebben a tűzben semmisültek meg a császári könyvtárban található, Qin Shi Huangdi által a nagy könyvégetés során megkímélt ókori művek.

Liu Bang a fővárosát Xianyangtól nem messze, Chang'anban rendezte be, ettől fogva Xianyang nem játszott többé jelentős szerepet.