Yao

Innen: ELTE Kínai Enciklopédia
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Yao, hivatalos mevén Tang di Yao, mitikus kínai uralkodó. A kínai mitológiában az ősi aranykor egyik legendás uralkodója, aki kb. a Kr. e. 24. száőzadban élt. Konfuciusz az erény, az igazságosság és az önzetlen odaadás örök példaképeként magasztalta. Neve elválaszthatatlan Shunétól, akihez Yao feleségül adta két lányát, s akit utódjává tett.

A legendák szerint Yao 70 évnyi uralkodása után a nap és a hold úgy ragyogott, mint a drágakövek, az öt bolygó úgy fénylett, mint egy gyöngyfüzér, a palota udvarában főnixmadarak fészkeltek, a hegyekben kristályforrások fakadtak, a vidéket gyöngyfű borította, a rizs bőséges termést hozott, két egyszarvú (a jólét jelképei) tűntek fel Pingyangban, a fővárosban, s megjelent a csodálatos "naptárbab" is, amely fél hónapon át mindennap egy termést hozott, majd a hónap hátralévő 15 napján naponta egy termést elhullajtott.

Két jelentős esemény fűződik Yao uralkodásához: Nagy Yu (Da Yu) ekkoriban fékezte meg a pusztító árvizet, és Hou Yi, a főíjász ekkor mentette meg a földet azzal, hogy a föld felperzselésével fenyegető tíz napból kilencet lenyilazott.

A későbbi nemzedékek Yaónak a tiszteletére templomokat építettek, ugyanúgy, mint a korábban élt Fuxinak, Shennongnak és Huangdinek. A hagyomány szerint Yao értett az áldozat-bemutatáshoz és a jósláshoz. Utódja kiválasztásakor Yao mellőzte az uralkodásra érdemtelennek tartott saját fiát, s helyette Shunt ültette a trónra, aki mellett a továbbiakban tanácsadóként szolgált.