Yuan Zhen

Innen: ELTE Kínai Enciklopédia
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Pinyin átírással Yuán Zhěn
Magyar népszerű átírással Jüan Csen
Hagyományos írásjegyekkel 元稹
Egyszerűsített írásjegyekkel 元稹


Yuan Zhen (779-831) a kínai irodalmi élet fontos figurája volt a Tang-dinasztia középső időszakában. Jelentős szerepe volt a guwen, vagyis a "régi szövegek" mozgalmában.

Yuan Zhen

Yuan hivatalnokvizsgát téve bekerült az államigazgatásba, s rövid ideig miniszteri rangot is viselt. Amíg hivatalban volt, csatlakozott a konfuciánus eszményeket hirdető híres irodalmi körhöz, amelynek vezetője Bai Juyi, a híres költő-hivatalnok volt. Ez a kör az irodalmat az erkölcsi és társadalmi fejlődés eszközének tartotta, ezért elutasította az akkoriban divatos udvari költészetet, s céljául az erkölcsi mondanivalót hordozó, egyenes stílusú ókori irodalom újjáélesztését tűzte ki.

Yuan Bai Juyivel együtt megújította a társadalmi bírálat eszközéül szolgáló régi balladai hagyományt. Yuant az így született xin yuefu, vagyis "új zenepalota" versek, valamint hagyományosabb formájú versei is ismertté tették, de igazán híressé rövid elbeszélései révén vált. A hagyományos chuanqi ("különös történet") formát ─ erkölcsi és társadalmi mondanivalója kifejtéséhez ─ korának helyszíneire, szereplőire és témáira alkalmazta. Munkái, például az önéletrajzi ihletésű Yingying zhuan (Jing-jing története) ezáltal új korszakot nyitottak a kínai mesés elbeszélés fejlődésében. Ez utóbbi mű lett az alapja Wang Shifu Nyugati szoba című színjátékának.