Yue Fei

Innen: ELTE Kínai Enciklopédia
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Pinyin átírással Yuè Fēi
Magyar népszerű átírással Jüe Fej, Jo Fej
Hagyományos írásjegyekkel 岳飛
Egyszerűsített írásjegyekkel 岳飞


Yue Fei (1103-1141) az egyik legnagyobbnak tartott kínai hadvezér és nemzeti hős.

1126-ban Észak-Kínát megszállták a Jin-dinasztiát megalapító nomád dzsürcsik, és elfoglalták a Song-dinasztia fővárosát, Kaifenget. Az 1125/26-ban lemondott korábbi császárt, Huizongot fiával, Qinzong (ur. 1125/26-27) császárral együtt fogságba hurcolták. Huizong másik fia, aki Gaozong néven vált ismertté (ur. 1127-62/63), Dél-Kínában újjáalakította a dinasztiát, amelyet ettől fogva Déli Songnak neveztek (1127-1279).

Yue Fei szobra a hangzhoui Yue Fei Mauzóleumban

A Gaozong császárral együtt délre visszavonuló Yue Fei a Song-ház seregeinek parancsnokává lépett elő. Kihasználva azt, hogy a dzsürcsik a hegyes Dél-Kínában nem tudták hatékonyan bevetni lovasságukat, Yue Fei megállította terjeszkedésüket. Később támadásba lendült, és sikerült visszafoglalnia egyes közép-kínai területeket a Jangcétól és a Huai-folyóktól délre.

A fővárosban azonban Qin Gui miniszter vezetésével létrejött egy békepárt, amely a háború folytatását túl költségesnek tartotta. Qin igyekezett megakadályozni Yue Fei kísérleteit arra, hogy tovább nyomuljon észak felé és visszaszerezze az összes megszállt kínai területet. A békepártnak nagyobb befolyása volt, így végül 1141-ben Yue Feit fogságba vetették és kivégezték, s békét kötöttek a dzsürcsikkel, amelyben a Song-ok lemondtak az északi területekről. Yue Feit azonban a kínaiak nagy nemzeti hősként tisztelték, míg Qin Guit árulónak tartották.

A XX. században Yue Feit az idegen elnyomással szembeni nemzeti ellenállás bajnokaként tisztelték.