Yuefu

Innen: ELTE Kínai Enciklopédia
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Pinyin átírással yuèfŭ
Magyar népszerű átírással jüe-fu, jo-fu
Hagyományos írásjegyekkel 樂府
Egyszerűsített írásjegyekkel 乐府

A Yuefu (Zenei Hivatal, Zenepalota) Han Wudi 漢武帝 császár által Kr. e. 120-ban létrehozott hivatal volt. A hivatal feladatai közé tartozott az áldozatok bemutatásán túl a császári szertartások zenéjének megkomponálása, a szakrális és udvari célokra szánt zenék, többek között az egyszerű nép dalainak és balladáinak összegyűjtése, feljegyzése, népies költemények írása. Mindezzel Wu császár, aki maga is költő volt, a korabeli Dalok könyvét próbálta meg létrehozni. A yuefu később egy népies versformát is jelentett, s Yuefu címen megjelent egy ilyen verseket tartalmazó híres antológia is.

A yuefuk eredetileg a hivatal által összegyűjtött Han-kori költemények voltak, melyeket zenével adtak elő. Dallamaik azonban ma már nem rekonstruálhatók, csak a szövegek maradtak fenn. A yuefu népdalok a Han-dinasztia idejében a korabeli társadalmi életet tükrözték. Nyelvezetük egyszerű, témájuk már nem az uralkodó hatalmának dicsőítése, vagy az írástudók bánatának megörökítése, sokkal inkább népies jellegű. Rendszerint a paraszti élet szépségei, az egyszerű emberek érzelmei, problémái és gondolatai fogalmazódnak meg bennük. A taoizmus is hatást gyakorolt néhány yuefura, s vannak köztük olyanok, amelyek az ember halandóságának és örökkévalóságának kérdését feszegetik.

A yuefuk versszakai a Dalok könyvében szereplő versformákkal ellentétben rendszerint ötszótagos sorokból állnak. Vannak azonban kivételek, amelyek 3, 7 vagy több szótagos sorokból épülnek fel. Yuefu formában írt versek később, a Han-kor után is íródtak, s több neves későbbi költő is – például Bao Zhao, Du Fu, Bai Juyi, Yuan Zhen és Pi Rixiu – írt yuefukat. Ezeket általában csak a népies téma különbözteti meg más shi-versektől. A yuefu a kormányzat bírálatának gyakori eszköze volt, mivel ebben a költő az egyszerű ember "bőrébe bújva" kritizálhatta a fennálló állapotokat.

A yuefu igen jelentős szerepet játszik a kínai irodalom fejlődésében, mivel vele összefonódva, talán a hatására alakulnak ki a Kr. e. 2. század körül az úgynevezett ''gutishi'' költemények.

A Zenei Hivatal és a versforma mellett a Yuefunak egy harmadik jelentése is van: a XII. században ilyen címmel jelent meg egy híres antológia, mely a megelőző évezred legszebb yuefuit tartalmazza.

A yuefuk között több népballada is fennmaradt. Az egyik legismertebb ilyen ballada a Mulan shi (Mulan si 木蘭詩), amely Mulanról, a lányról szól, aki apja helyett vállalja – férfinak öltözve – a katonai szolgálatot, s nagy hőstetteket visz végbe.