Öt elem

Innen: ELTE Kínai Enciklopédia
A lap korábbi változatát látod, amilyen Admin (vitalap | szerkesztései) 2009. október 4., 15:44-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „Az '''öt elem''' (wuxing) a kínai gondolkodásban a világ dolgait meghatározó öt princípium: fa, tűz, föld, fém, víz. Ezek váltakozása és kölcsönhatása ok…”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Az öt elem (wuxing) a kínai gondolkodásban a világ dolgait meghatározó öt princípium: fa, tűz, föld, fém, víz. Ezek váltakozása és kölcsönhatása okozza a világban a változásokat.

Az elemek az szakadatlan körforgásban kioltják és követik egymást, emellett mindegyikük megfelelési viszonyban áll az égtájak, az évszakok, a színek, a zenei hangok és a belső szervek valamelyikével.

Az öt elem ciklikus körforgása általános magyarázó elvként szolgált a kínai történelemben, filozófiában és gyógyászatban; a dinasztikus történelemmel először a Kr. e. 3. századi alkimista bölcs, Zou Yan kapcsolta össze. A Song-kori (Kr. u. 9601279) neokonfuciánusok az öt elem elméletét kiterjesztették az öt konfuciánus erényre is (emberség, kötelességtudat, szertartásosság, bölcsesség, őszinteség).