Jáde Császár

Innen: ELTE Kínai Enciklopédia
A lap korábbi változatát látod, amilyen Admin (vitalap | szerkesztései) 2009. október 4., 22:39-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „A Jáde Császár (Yudi, más néven Yuhuang a legnagyobb tiszteletben részesülő és legnépszerűbb kínai taoista istenség. A hivatalos taoista panteonban Yudi köz…”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Jáde Császár (Yudi, más néven Yuhuang a legnagyobb tiszteletben részesülő és legnépszerűbb kínai taoista istenség. A hivatalos taoista panteonban Yudi közönyös, higgadt, bölcs isten, de a népi vallásosságban őt tartják a legfelsőbb égi uralkodónak, aki irányítja a földi ügyeket, s vezeti ─ a Kínai Császárságéhoz hasonló ─ kiterjedt égi hivatalnokszervezetet.

Yudi tisztelete a Song-dinasztia (960-1279) taoista császárai alatt vált hivatalossá, akik a Yuhuang Shangdi (Jáde császár legfőbb úr) nevet adták neki, s a konfuciánus legfőbb hatalommal egyenlő rangúnak tartották. Yudit általában trónón, sárkány-hímzéses császári köntösben és gyöngyös fövegben, jade szertartási táblával a kezében ábrázolják.