Mongol

Innen: ELTE Kínai Enciklopédia
A lap korábbi változatát látod, amilyen Admin (vitalap | szerkesztései) 2009. október 4., 16:53-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „A '''mongol''' név jelölheti a szűkebb értelemben vett mongolokat, illetve tágabb értelemben mindazon népeket, amelyek a mongol nyelvcsaládba tartozó nyelvet besz…”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A mongol név jelölheti a szűkebb értelemben vett mongolokat, illetve tágabb értelemben mindazon népeket, amelyek a mongol nyelvcsaládba tartozó nyelvet beszélnek (például a kalmüköket).

A "mongol" név először egy 8. századi Tang-kori kínai beszámolóban jelent meg, de csak a 11. századtól kezdték el gyakrabban használni a kitajok. Ekkoriban a szó néhány jelentéktelen Onon-völgyi törzset jelölt. Miután Dzsingisz kán a 13. század elején egyesítette belső-ázsia mongol, illetve türl nyelvet beszélő törzseit, a "mongol" már mindezeket a népeket jelentette.

Jelenleg a (szűkebb értelemben vett) mongolok többsége Kínában, elsősorban Belső-Mongóliában él (5,8 millió fő), míg Mongólia mongol lakossága 2,7 millió.