Száznapos reform

Innen: ELTE Kínai Enciklopédia
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A száznapos reform (1898. június 11.–szeptember 21.) Kína modernizálására, az alkotmányos monarchia megteremtésére irányuló sikertelen reformmozgalom volt.

Az 1894-95-ös kínai-japán háborúban Kína súlyos vereséget szenvedett Japántól, ami nyilvánvalóvá tette a haladó gondolkodású kínaiak számára, hogy mélyreható reformok nélkül nem kerülhető el az ország összeomlása. Ezért a kínai írástudók körében országszerte reformmozgalmak indultak, amelyek az 1868-as japán Meidzsi reform mintáját követve átfogó társadalmi, politikai és gazdasági változásokat, lényegében az alkotmányos monarchia megteremtését tűzték zászlajukra. A megújulást nehezítette az, hogy az ország vezetése az 1860-as évek elején Cixi anyacsászárné és klikkje kezébe került. A gyűlölt Cixi és ultrakonzervatív támogatói az "önerősítést" ugyan engedélyezték, de az ország kormányzásában semmiféle változtatásra nem voltak hajlandók.

A reformmozgalmak élére a Kang Youwei (1858-1927) nevű írástudó állt, aki 1898-ban memorandumot írt a fiatal Guangxu császárnak (1875-1908) az elképzeléseiről. A császár Kang szavain fellelkesülve maga állt a reformok élére: a mozgalom főbb vezetőit fontos posztokba helyezte, s ediktumokat adott ki, amelyek a közigazgatás gyökeres átalakítását, modern iskolák felállítását, a hivatalnokvizsgák korszerűsítését, a hadsereg átszervezését célozták, s hosszú távon Kína alkotmányos monarchiává alakítását tették volna lehetővé. Mindeközben a császár megbízta Yuan Shikai tábornokot, hogy számoljon le Cixi anyacsászárné konzervatív csoportjával, amely addig az országot kormányozta. Yuan azonban elárulta a császárt, s Cixinek beszámolt a tervről. Cixi erre őrizetbe vétette a császárt és a reformmozgalom vezetőit, az intézkedések nagy részét érvénytelenítette, és ismét saját kezébe vette a hatalmat. A császár élete hátralevő éveit házi őrizetben töltötte, Kang Youwei külföldre menekült, a mozgalom több vezetőjét kivégezték. Mivel a reformrendeletek körülbelül száz napig voltak érvényben, az 1898-as modernizálási kísérletet "száznapos reformnak" nevezik.