Taiwani-szoros

Innen: ELTE Kínai Enciklopédia
A lap korábbi változatát látod, amilyen Admin (vitalap | szerkesztései) 2009. október 4., 14:24-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „thumb|300px|A Tajvani-szoros térsége A '''Taiwani-szoros''' (más néven Formosai-szoros) kb. 300 km hosszúságú szoros a szárazföldi Kí…”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A Tajvani-szoros térsége

A Taiwani-szoros (más néven Formosai-szoros) kb. 300 km hosszúságú szoros a szárazföldi Kína és Taiwan szigete között. A szoros a Dél-kínai–tenger része, északkeleten a Kelet-kínai-tenger határolja. A legkeskenyebb része 131 km széles.

A szoros nyugati partján a szárazföldön Fujian tartomány fekszik. A közelében fontos szigetek találhatók, mint Jinmen (Quemoy, Kinmen), Xiamen (Amoy), Hainan és a Mazu-szigetek (Matsu). A szorost keleten Taiwan nyugati partja és a Pescadores- (Penghu-) szigetek határolják. A szorosban jelentős halászati tevékenység folyik.

A szoros a kínai polgárháború vége (1949) óta – amikor is a Chiang Kai-shek vezette Guomindang erői átkeltek a szoroson és áttelepítették a kormányukat Taiwanra – számos alkalommal volt a Kínai Népköztársaság és a Kínai Köztársaság (Taiwan) közötti katonai konfliktusok színhelye.

A Taiwani-szoros stratégiai jelentőségéhez az is hozzájárul, hogy itt vezet el a Közel- és Közép-Kelet olajtermelő országait Japánnal, Dél- és Észak-Koreával, valamint Észak-Kínával összekötő tengeri út. A szorosba torkollik a Minjiang- és a Jiulong-folyó.